reklama
kategoria: Rolnictwo i Hodowla
22 luty 2025

Kandydaci na juhasa i bacę mogą składać podania na bezpłatny kurs

zdjęcie: Kandydaci na juhasa i bacę mogą składać podania na bezpłatny kurs / v16688672
v16688672
Tylko do końca lutego można składać podania na bezpłatny kurs juhasa i bacy pod nazwą Ale WYPAS! Szkolenie, które potrwa do 30 września br., zakończy się egzaminem i da możliwość uprawiania tych ginących zawodów.
REKLAMA

Kursy na baców i juhasów organizowane są przez Małopolską Szkołę Gościnności w Myślenicach, a udział w nich jest bezpłatny. Szkolenia pasterskie są finansowane z budżetu województwa małopolskiego.

Koordynatorka projektu Sabina Cygan powiedziała PAP, że juhasem nie musi wcale zostać góral; o tę pracę może ubiegać się nawet mieszkaniec Warszawy, ale będzie musiał spełnić dodatkowe warunki.

"Kandydat spoza Małopolski będzie musiał zadeklarować, że będzie wyrabiał oscypki i wypasał owce na terenie Małopolski. Ponadto, taki adept – juhas będzie musiał znaleźć doświadczonego bacę, który potwierdzi jego pracę w regionie” - wyjaśniła Sabina Cygan.

W kursach na juhasa mogą brać udział osoby pełnoletnie z przynajmniej podstawowym wykształceniem. Przyszły baca musi mieć co najmniej 21 lat - czeladnik wykształcenie minimum zawodowe, a baca - mistrz przynajmniej średnie i co najmniej 5-letnie doświadczenie w pasterstwie lub posiadać swoje stado owiec.

Kandydaci na baców mogą odbyć kurs czeladniczy i mistrzowski. W ramach tego szkolenia zaplanowano 15-godzinny cykl wykładów oraz sześć godzin zajęć praktycznych w bacówce. Kurs na juhasa natomiast to 42 godziny wykładów oraz 150 godzin praktyki w ramach stażu zawodowego, który odbędzie się pod opieką doświadczonego bacy.

"Finałem wszystkich trzech kursów będą egzaminy zawodowe, podzielone na część praktyczną na wybranych pastwiskach i bacówkach, oraz egzamin teoretyczny, który przeprowadzi Izba Rzemieślnicza w Katowicach. Kandydaci będą musieli się wykazać stosowną wiedzą zarówno o owcach, jak i o owczych serach" - powiedziała PAP koordynatorka projektu.

Zainteresowanie tegorocznym kursem jest spore, ale jeszcze są wolne miejsca. W ubiegłym roku kurs ukończyło 22 juhasów i 17 baców.

Bacowanie, czyli praktyka kulturowego wypasu owiec, zostało wpisane na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego w 2022 r. Sery owcze, czyli oscypek i bryndza, widnieją natomiast na unijnej liście produktów tradycyjnych, chronionych prawem w całej UE. Wędzone sery z bacówek można sprzedawać w okresie wypasu owiec, czyli od maja do października.(PAP)

autor: Szymon Bafia

szb/ pad/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
pogoda Myślenice
6°C
wschód słońca: 06:30
zachód słońca: 17:15
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Myślenicach

kiedy
2025-03-09 18:00
miejsce
Myślenicki Ośrodek Kultury i...
wstęp biletowany
kiedy
2025-03-15 16:00
miejsce
Myślenicki Ośrodek Kultury i...
wstęp biletowany
kiedy
2025-03-15 19:30
miejsce
Myślenicki Ośrodek Kultury i...
wstęp biletowany
kiedy
2025-03-29 18:00
miejsce
Myślenicki Ośrodek Kultury i...
wstęp biletowany